• Mi a kutatás pontos célja?

Minden édesanya nagyon várja, hogy kisgyermeke mikor mondja ki az első szavakat. A beszéd megjelenésének időpontja azonban jelentősen eltérhet az egyes gyermekeknél. A kutatás során arra vagyunk kíváncsiak, hogy a születést követő korai időszakban milyen módon észlelik a csecsemők a környezetükből érkező hangokat, a beszéd ritmusát, a hanglejtést, és e folyamatok
miként befolyásolhatják a babák kommunikációjának fejlődését. A kutatás eredményei megvilágíthatják a gyermekek fejlődése közötti eltéréseket, és lehetővé teszik olyan programok kialakítását, melyek már korán felismerik az esetleges elmaradások felismerését és ilyen esetekben segítenek a fejlődés felgyorsításában.

  • Hogyan és kiknek lehet jelentkezni?

Az első vizsgálatok újszülött korban, a kórházi tartózkodás során zajlanak. Több éve együttműködünk Dr. Török Miklóssal és a Honvédkórház Szülészet-nőgyógyászati Osztály és PIC részlegével, ahol megfelelő körülményeket biztosítanak kutatásunk számára. A vizsgálatokban tehát azok a babák tudnak részt venni, akik a Honvédkórházban időre és egészségesen születettek, és édesanyjuk beleegyezik a kutatásban való részvételbe. Az újszülött kori vizsgálatokat képzett munkatársunk végzi, nála lehet jelentkezni.

  • Milyen vizsgálati helyzetekben vesz részt a baba?

A helyzetek alapvetően kétfélék: az agyi folyamatokat vizsgáló EEG mérések, valamint az anya-baba párok viselkedését és kommunikációját feltérképező játékos vizsgálatok. Az édesanya minden vizsgálati helyzetben jelen van kisgyermekével. Az egyes helyzetek részletes ismertetését itt találja.

  • Milyen kockázata lehet az EEG vizsgálatnak?

Az EEG vizsgálatnak nincsen ismert kockázata. A mérés semmilyen módon nem befolyásolja a baba agyműködését. A mérés során a klinikai szabványoknak maximálisan eleget tevő készüléket használunk, amely kizárja, hogy a babát áramütés vagy túlságosan erős hang érje még a készülék esetleges meghibásodása vagy zárlata esetén is. Semmilyen anyagot nem adunk be a babának, és a baba bőrével érintkezésbe kerülő anyagoknak (az elektródák és azok felhelyezésénél használt tisztító és rögzítő anyagok) klinikailag igazoltan nincs ártalmas hatásuk. Használatuk bevett szokás a kisgyermekekkel történő vizsgálatok során. Minden, a babával érintkezésbe kerülő anyag (elektróda, füldugó, törlőkendő) egyszer használatos, ami kizárja a fertőzés veszélyét. A 4 és 8 hónapos kori mérések során használt elektródsapka minden használat előtt fertőtlenítésre kerül.

  • Milyen időpontban vannak és milyen hosszúak a látogatások?

A látogatási időpontok megbeszélésekor igyekszünk a lehető legjobban alkalmazkodni a családok igényeihez és a csecsemők napi ritmusához. Célunk, hogy a kisbabák pihenten és nyugodtan érkezzenek hozzánk.

A látogatások általában 1,5-2 óra hosszúak. Ez az időtartam nem csak a vizsgálatokat foglalja magában, hanem az érkezést és a távozást, a munkatársakkal és a vizsgálati helyzettel való ismerkedést, valamint a pihenésre és a kérdőívek kitöltésére szánt szüneteket is. A kutatás megvalósításához szükséges vizsgálatokat igyekszünk úgy elrendezni, hogy a családoknak minél kevesebbszer kelljen a laborba látogatniuk. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy kényelmes környezetet biztosítunk, és a vizsgálati helyzetek közti technikai váltások idején a csecsemő ehet és pihenhet. A látogatás időtartamának tervezésekor ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a látogatás hossza esetenként függhet a baba szükségleteitől és hangulatától.

Betegség, védőoltás utáni nyugtalanság vagy láz, esetleg más váratlan akadály esetén új időpontot tudnak egyeztetni kutatásszervezőinkkel telefonon vagy emailen. Kérjük, hogy ilyen esetben az édesanya minél hamarabb tudassa velünk változtatási szándékát.

  • Van-e lehetőség gyermekem etetésére, pelenkázására a látogatás során?

Szoptatáshoz, etetéshez megfelelő környezetet tudunk biztosítani az anya-baba pároknak. Az folyosón lévő teakonyha mikrohullámú sütőjében van lehetőség melegítésre is. Pelenkázáshoz pelenkázó alátétet tudunk biztosítani.

  • Milyen higiéniai szabályok betartásával vigyázunk a babák egészségére?

A játékokat minden mama-baba pár látogatása után lemossuk és rendszeresen fertőtlenítjük. Szintén fertőtlenítjük a széket, amiben a csecsemők a vizsgálatok alatt ülnek. A fertőtlenítéshez felhasznált anyagok semmilyen mértékben nem ártalmasak a baba egészségére.

  • Magammal hozhatok-e a vizsgálatokra más családtagokat, kísérőket?

A kutatás viszonylag kötött forgatókönyv szerint zajlik, és igyekszünk a vizsgálatok menetét minden mama-baba párnál azonosan végezni. Más családtag jelenléte el is terelheti a kicsik figyelmét, ezért ha az édesapa vagy más felnőtt elkíséri a gyermeket és szeretné megvárni a vizsgálat befejezését, őt megkérjük, hogy az egyik kutatószobában vagy az épület egész nap üzemelő éttermében várja meg a látogatás végét.

  • Hogyan kezeljük a személyes adatokat?

A személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvényeknek megfelelően. A családokat számkóddal azonosítjuk, az elérhetőségükhöz kért személyes adatokat védett számítógépes állományban tároljuk. A vizsgálatokban nyert adatokat, videofelvételeket a számkóddal rögzítjük, és ezek kizárólag a munkatársak számára hozzáférhetők. A részvétel önkéntes, a szülők a kutatás bármely szakaszában visszavonhatják részvételüket, s ekkor adataikat töröljük.

  • A kutatás befejeztével mi történik a személyes adatokkal?

A kutatásban résztvevő személyek a kutatás kezdetkor beleegyező nyilatkozat aláírásával engedélyezik, hogy a vizsgálatból származó adatokat bizalmasan, név nélkül, számjeggyel kódolva tároljuk a tudományos feldolgozáshoz. Az adatvédelmi törvénynek megfelelően, a személyi adatokat csak a jelentkezés és a kutatásban való részvétel idején tárolja a kapcsolattartó munkatárs. A személyes adatokat az aláírt beleegyező nyilatkozat visszavonása, vagyis a kutatásban való részvétel megszakítása esetén, de legkésőbb a kutatásban való részvétel befejezésekor töröljük. Abban az esetben, ha valaki a teljes kutatási program eredményeiről szeretne visszajelzést kapni, akkor a kutatásban való részvétele végén aláírásával engedélyezi, hogy elérhetőségeit megtarthassuk addig, amíg az összesített eredményekre vonatkozó hírlevelet megküldjük.

  • Kapok-e eredményt a gyermekemről?

Kutatási kérdéseinkre a csecsemők nagyobb csoportjainak átlagos eredményei adhatnak választ, és egy-egy kisbaba adata önmagában nem nyújt érdemi információt, ezért a vizsgálatokról nem készítünk személyre szabott visszajelzést. A kutatás 4 éves futamideje alatt az érdekes részeredményekről rövid, évenkénti hírlevelekben tájékoztatjuk a családokat. A kutatás lezárását követően nyílik csak lehetőség arra, hogy a kisgyermekek másfél éves fejlődésére vonatkozóan összegezni tudjuk az eredményeket. Erről szintén hírlevélben tájékoztatjuk majd a kutatás részvevőit, ha hozzájárulnak, hogy elérhetőségüket e célból megtartsuk.