Újszülött korban: Honvédkórház Szülészet-nőgyógyászati Osztály és PIC

A szülést követő kórházi tartózkodás során a kisbabák egy EEG vizsgálatban vesznek részt. Ezalatt az édesanya kérdőívet tölt ki, amelyben a családról és a hazatérő újszülöttet váró nyelvi környezetről kérdezünk. Ezután megkérjük az édesanyát, hogy egy képeskönyvből meséljen a babának egy történetet, majd ugyanezt a történetet mondja el úgy is, hogy egy felnőtthöz beszél.

4-18 hónapos korig: TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet 

 

A baba 4 hónapos korában a laborban

A baba EEG vizsgálatban vesz részt, amelynek során hangszóróból zenei hangokat és beszédet hallgat. 

A baba 6,5 hónapos korában a laborban

A látogatás során először megfigyeljük, hogy a mama melletti babaülésben ülő kisbabát mennyire kötik le a képernyőn megjelenő rövid videoklipek. Ezután hangfelvételt készítünk arról, hogy egy képeskönyvből röviden mesél a babának, ill. ugyanezt a történetet elmondja úgy is, mintha egy felnőtthöz beszélne. Szintén hangfelvételt készítünk a mamával szóismétlési helyzetben, illetve pár kérdést teszünk fel a család mindennapjairól. Végül a mama kötetlenül játszik a babával, amit videóra veszünk. A felvételek közötti szünetekben az anya kérdőívet tölt ki a családról, önmagáról és a babáról.

A baba 9 hónapos korában – első találkozás a laborban

Az 1. találkozáshoz hasonlóan a baba először EEG vizsgálatban vesz részt. Ezután a mama kötetlenül játszik a babával, amit videóra veszünk. A felvételek közötti szünetben az anya kérdőívet tölt ki.

A baba 9 hónapos korában – második találkozás a laborban

A látogatás során először megfigyeljük, hogy a mama melletti babaülésben ülő kisbabát mennyire kötik le a képernyőn megjelenő képek. Ezután ismét EEG vizsgálatra kerül sor, de a baba más jellegű hangokat és beszédet hallgat, mint korábban. A felvételek közötti szünetben az anya kérdőívet tölt ki.

 

A baba 12, 14 és 16 hónapos korában: otthon

Megkérjük az édesanyát, hogy egy kérdőívben számoljon be a baba fejlődéséről. A kitöltés történhet internetes felületen vagy postai úton.

 

A baba 18 hónapos korában  – első találkozás a laborban

Először megfigyeljük, hogy a mama melletti ülésben ülő kisgyermek hogyan figyeli a képernyőn megjelenő rajzokat. Ezután két helyzetben készítünk videofelvételt a gyermekről, amelyek során a vizsgálatvezető játékos módon méri fel a baba kommunikációs készségeit. Végül ismét hangfelvételt készítünk az édesanyával történetmesélés közben. A szünetekben a baba játszhat, pihenhet, miközben az édesanya kérdőívet tölt ki.

A baba 18 hónapos korában – második találkozás a laborban

Először a mama kötetlenül játszik a babával, majd a vizsgálatvezető érdekes tárgyak segítségével felméri a beszédértést és a beszédprodukciót. Mindkét helyzetet videóra vesszük. A szünetekben a baba játszhat, pihenhet, miközben az édesanya kérdőívet tölt ki.