Újszülött kori EEG vizsgálat

A vizsgálat az orvosi gyakorlatban széles körben használt elektroenkefalográfiás (EEG) módszerrel történik. A kisbaba fejére néhány elektródát helyezünk fel és mérjük agyának elektromos tevékenységét. Az általunk végzett vizsgálat abban tér el a klinikai rutin EEG vizsgálattól, hogy a mérés idején fülhallgatón keresztül zenei hangokat és beszédet mutatunk be a babának. A fülhallgató anyaga és az általunk adott hangok nem ártalmasak, sőt, korábbi tapasztalataink alapján nem zavarják a babákat az alvásban. A mérés semmilyen módon nem befolyásolja a baba agyműködését. Minden, a babával érintkezésbe kerülő anyag (elektróda, füldugó, törlőkendő) egyszer használatos, ami kizárja a fertőzés veszélyét. A vizsgálatnak nincsen ismert kockázata! Erről bővebben itt olvashat.

Történetmesélés (újszülött, 6,5 és 18 hónapos korban)

A csecsemők már újszülött korban érzékenyek édesanyjuk beszédére, mivel az anyaméhben töltött idő végén már hallják a hangját, beszédének ritmusát, hanglejtését. A történetmesélő helyzetben azt szeretnénk megismerni, hogy a kicsik fejlődésével miként alakul az édesanyák beszéde, ha az speciálisan kisbabájukhoz szól. A mesét a csoport kutatói által kidolgozott mesekönyv alapján mondják el az édesanyák a gyermeküknek, valamint egy felnőttnek, miközben hangfelvételt készítünk.

EEG vizsgálat 4 és 9 hónapos korban

A TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének laborjában a kórházi méréshez hasonlóan végezzük a csecsemők elektroenkefalográfiás (EEG) vizsgálatát. A csecsemő fejére egy olyan sapkát helyezünk fel, amelyhez már rögzítve vannak az agy elektromos tevékenységét mérő elektródok, így jelentősen rövidebb a vizsgálat előkészítő szakasza. A mérés ideje alatt a csecsemő az édesanyja ölében vagy egy babaszékben az anya mellett ül, miközben hangszóróból hallja a különböző zenei hangokat és beszédet. A mérés semmilyen módon nem befolyásolja a baba agyműködését. A babával érintkezésbe kerülő elektródasapkát minden használatot megelőzően fertőtlenítjük. A vizsgálatnak nincsen ismert kockázata! Erről bővebben itt olvashat.

Kötetlen játék édesanyával (6,5, 9 és 18 hónapos korban)

Az édesanya és a baba egy kicsik számára biztonságosan kialakított szobában együtt játszanak az általunk biztosított, életkornak megfelelő játékokkal. A helyzetről videófelvételt készítünk.

A baba szemmozgását követő vizsgálat (6,5 és 18 hónapos korban)

A csecsemő az anya ölében vagy egy babaszékben ül, és egy képernyőn megjelenő színes képeket és klippeket figyel néhány percen keresztül. Ezeket – a csecsemők figyelmi idejének megfelelően – több rövid szakaszban vetítjük le. A képernyőhöz illesztett szemmozgáskövető berendezés által készített felvételről állapítjuk majd meg, hogy a baba a képeknek mikor milyen részletére figyelt.

Kommunikáció fejlődés kérdőív (9,5; 12; 14; 16 és 18 hónapos korban)

A kommunikáció fejlődése gyermekenként nagyon eltérhet egymástól. Más-más szavakat különböző időszakokban és ütemben sajátítanak el. Hogy pontos képet kapjunk a kutatásban résztvevő kisgyermekek nyelvfejlődésének egyéni üteméről, kéthavonta megkérjük az édesanyákat, hogy töltsék ki a Kommunikációs kérdőívet. A 9,5 és 18 hónapos kori látogatások alkalmával helyben, míg a köztes időben, 12/14/16 hónapos korban pedig internet alapú felmérés segítségével számolhatnak be kisbabájuk kommunikációjának fejlődéséről.

A kisgyermek kommunikációs készségeinek vizsgálata (18 hónapos korban)

A vizsgálat két részből áll. A kisgyermek első helyzetben egy asztalnál, míg a másik helyzetben a játszószőnyegen ül az édesanya ölében. Velük szemben helyezkedik el a vizsgálatvezető, aki játékos feladatok sorába vonja be a gyermeket. Az egyik helyzetben a beszéd megértését és a beszédprodukciót, a másikban pedig a kommunikációs gesztusokat vizsgáljuk játéktárgyak segítségével.